Струва си да включите йога в списъка с допълнителни занимания за детето ви през новата учебна година. Вижте защо.

Йога срещу стреса
Изобщо не е лесно да си дете. Особено, когато трябва да седиш дълго време на чина и после още толкова вкъщи, за да пишеш домашни. И тук дори не броим висенето пред компютъра. Тази липса на движение нее е почивка за детския организам, а обратното – напрежение. Като добавим още интензивния растеж през този период – физически, емоционален, социален и интелектуален – натоварването върху децата е сериозно и с времето може да доведе до отслабване на имунната система, по-ниско самочувствие, изолация, депресия и незаинтересованст към учебния процес.
Докато всяка форма на движение – от игра до спорт – помагат за здравето на децата, то йога комбинира движението и почивката в едно. Заниманията с йога дават възможност за пауза и отпускане посред всички други дейности и ангажименти през деня.

Редица изследвания показват, че заниманията с йога намаляват стреса. По-малко стрес води до по-добро представяне в училище, по-високо самочувствие, регулира поведението, по-добра концентрацията и по-стабилен емоционалния баланс.

Важна роля за антистрес ефекта на йога играят дихателните упражнения пранаяма. Те стимулират парасимпатиковата нервна система, като позволяват на тялото да забави темпото и връщат баланса между ума и тялото. Усвоявайки тези дихателни техники, децата често започват сами да ги използват за справяне със стресови ситуации – преди изпит например, или при конфликт в класната стая. А няколко пранаяма упражнения (вдишвания-издишвания) преди лягане спомагат за по-дълбок и възстановителен сън.

Йога и детското тяло
Отстрани йога често изглежда пасивна и скучна дейност, докато всъщност е изключително ангажираща. Физически стимулираща и едновремено с това безопасна, йога насърчава здравословния и балансиран начин на живот. Йога укрепва всички мускулни групи, разтяга сухожилията, раздвижва ставите, развива координация и баланс, възпитава свобода в движенията и в мислите. Всяко дете напредва със своето собствено темпо и всяка нова асана, което е успяло да изпълни правилно, му носи чувство за гордост от постижението. В същото време редовните занимания и постепенното напредване показват на детето смисъла от постояннството в усилията. Навиците, придобити покрай заниманията с йога, спомагат за регулиране на наднорменото тегло в детска възраст и предпазват от затлъстяване в бъдеще.

Йога и вниманието
Друг аспект на йога, който е добър за децата е упражняването в самоосъзнаване. През йога децата се учат да се вслушват в своите вътрешни сигнали и емоции. Насочването на вниманието навътре към себе си създава буфер между детето и многобройните негативни обществени и културни влияния. Праткитувайки йога, децата по-лесно започват да приемат себе си и телата си такива каквито са. Научават се да слушат себе си и да отстояват собствената си позиция, дори тя да е различна от тази на повечето им приятели.
По-добрата концентрация, която се развива от редовното практикуване на йога, води до по-леко и по-пълноценно възприемане на учебния материал.

Йога за деца от всички възрасти
Йога има какво да даде на децата от всички възрасти. За децата в предучилищна възраст (4-6 г.) йога създава цялостна рамка за развитие на двигателните умения. Децата се свързват с енергията на позите и философията на практиката чрез игри, разказване на истории и песни. За учениците от началните класове са по-интересни йога предизвикателствата за сила, гъвкавост и издръжливост. Децата упражняват и развиват всички мускули, без риск от травми. А тези, които не харесват отборните спортове, могат да разцъфнат с йога. За навлизащите в пубертета йога е безопасна територия, в която могат да се чувстват спокойно и балансирано, докато телата им минават през процеса на удивителни промени, а връзките с връстниците им укрепват. Незавимо от възрастта на детето, йога спомага за развитие на комуникативни умения, стимулира въображението и насърчава креативността.

Затова, ако не можете да запишете детето си на всичко, което иска (тенис, плуване, футбол, танци, шах, бойни изкуства, баскетбол и т.н.), заведето го на йога. Ще бъде достатъчно.

Още снимки и графика за йога за деца в Йога студио Изток.

Recent Posts