Ако искате децата ви да са здрави и уверени в себе си, доведете ги на ушу за деца. Ето 5 причини защо.

Защото ушу не е просто спорт.

Ушу обхваща различните стилове китайски бойни изкуства като ги надгражда с идеята за майсторството, което се постига след години практика и постоянно усъвършенстване. Сигурно 1 от 1000 деца ще реши да поеме по пътя на кунг фу („кунг фу“ е името наложено от холивудските филми за ушу) като порасте, но ползите от базовата подоготвка като малки остават за всички за цял живот.

Защото е полезно за тялото и за духа.

Първият и най-лесно забележим ефект от ушу тренировките е добрата физическа форма:

 • гъвкавост,
 • издръжливост,
 • сила,
 • координация,
 • баланс
 • и лекота на движенията.

Също така заниманията с у-шу помагат на децата да развият ценни качества като:

 • увереност в себе си,
 • самоконтрол,
 • уважение към другите,
 • фокусиране на вниманието,
 • постоянство.

Те ще им помогнат както във взаимотношенията с други деца, така и с ученето.

Защото ушу е подходящо за всички деца.

За момчета и за момичета.
За децата, които скачат, ритат и се боричкат постоянно.
За децата, които трудно се отлепят от екрана и леко ги мързи.
За децата, които са стеснителни и кротки.

Идеалът в у шу е човекът, който е в баланс със себе си и с останалия свят. Практикувайки ушу всеки взима това, което не му достига, и се отървава от това, което му е в повече.

Защото ушу за деца е забавно и без насилие.

В традиционното ушу няма колани и степени. Ученикът се учи от учителя и когато достигне нужното ниво, получава нещо като грамота от учителя. Също като свитъка, когото лошият снежен леопард от филма Кунг Фу Панда толкова много искаше да вземе, но според учителя му не беше заслужил.

В ушу ритауалността е минимална, а дисциплината, която се възпитава е самодисциплината. Децата учат базови форми, движения и техники, насочени към развитие на тяхната координация и гъвкавост. На този етап не се препоръчват тренировки със спаринг и не се акцентира върху бойното приложение на техниките.

Основната цел на заниманията е да създадат добра култура на движение у децата, уважение към себе си и към другите. И всичко това по забавен и вълнуващ начин – с много игри от стиловете на маймуната, тигъра, змията, жерава и богомолката и др.

Заради учителят.

Да попадне детето на правилния учител е изключително важно в ушу. Учителят е пример и вдъхновение за учениците си. Той създава контекста, задава посоката, показва начина и поставя границите. Дали детето ще разбере правилно какво е бойно изкуство, за какво служи и как и дали да го използва, зависи преди всичко от учителя му.

Детската ушу група в Йога студио Изток е уникална с това, че я води Владимир Гудим. Той няма да каже за себе си, че е майстор, но всички го приемат за такъв. Безспорно е един от хората в България с най-дълъг опит (30 години) в китайските вътрешни стилове – тайдзи, багуа, и др. Учил е в Китай при големи майстори и в преподаването се придържа възможно най-близко до традиционната методика. И точно както повелява традицията, сега започва да обучава и собствения си 8-годишен син.

Детската група по ушу на Владимир Гудим в Йога студио Изток е за малчугани на възраст от 7 г. до 11 г. (I-IV клас). Тренировките ще започнат на 20 март 2016 и ще се провеждат всяка неделя от 15ч. до 16ч. Първата тренировка е безплатна. За записвания и въпроси пишете на info@yogaiztok.com

Recent Posts