Каничка за Джала Нети (хигиена на носа)

йога изток магазин

 

За да се диша добре, е не­обходимо носът да бъде чист. Чрез Нети носните пътища се освобождават от секрециите, които пречат на свободното преминаване на въздуха. Посредством хигиената на носа се очистват и синусите, както и лигавицата на носа, която е твърде богато осеяна с нервни окочания — по рефлекторен път е възможно да се повлияе върху функциите на доста отдалечени органи.

Нети ни прави устойчиви към хремата, срещу коя­то обичайните лекарствени средства не са достатъчно ефи­касни. Рядко изключение е практикуващ йог да бъде хремав! Разбира се, не може да се гарантира, че щом започнете да се занимавате с Йога, няма да имате никога хрема. Но ако следвате съзнателно йогийската практика, вашата устойчи­вост по отношение на болестите ще нарасне. Йогийското ди­шане (Пранаяма) е първата крачка към създаване на устойчивост срещу студа.

Йогите твърдят, че свободното преминаване на въздуха през добре почистения нос рефлекторно тонизира и успокоя­ва нервната система. Това помага особено много за съсредо­точаването, което е от съществено значение не само за практикуване на Хата Йога, а изобщо в живота на човека. Именно поради това йогите отдават голямо значение на Не­ти. Почистването на носа е съществена предпоставка за пра­вилното и пълноценното изпълнение на дихателните упражнения.

Керамична каничка може да закупите от нашето студио 15 мин преди или след обявените в графика часове (моля, позвънете предварително на тел. 0888417976 – Мими).